Poetsen voor punten

Team

Michiel Hulshof
Florine Streefkerk
Axel van Boxtel
Tim Retoré
Fleur Moorlag

impact case

30% of children of the age of 5 have dental health problems. For the children in a lower social economical position this is 10% more than the ones in a higher position. This Impact case will change potentially the lives of 500-15000 children of the age 10-12 by an incentive programme at school to create healthy brush habits affecting overall health.

Poetsen voor Punten is volledig gefocust op preventie, wij geloven namelijk dat preventie de toekomst is. Het is een programma van 8 weken waarin kinderen van 10 tot 12 jaar op school en thuis goed leren poetsen en van dit (nieuwe) gezonde gedrag een gewoonte maken door o.a. een beloning voor hun goede poetsgedrag.
In de huidige maatschappij zien we een groeiende ongelijkheid, ook op gebied van gezondheid. Iedereen verdient dezelfde kansen én heeft even veel recht op een gezond leven. Onze missie is daarom om de groeiende sociaal economische gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen. Daarbij richten we ons specifiek op de mondgezondheid van kinderen. Het is namelijk al jaren slecht gesteld met de kindergebitten in Nederland. Ruim een derde van de vijfjarigen heeft gaatjes. Daarvan heeft 29% een lage(re) sociaal economische positie en 19% een hoge(re) sociaal economische positie. Dit is een verschil van 10%. Hier zien we dus bij de allerkleinsten van onze samenleving al sociaal economische gezondheidsverschillen ontstaan. Voor Poetsen voor Punten hebben Philips en Zilveren Kruis hun krachten gebundeld. Waar Philips kennis heeft van mondhygiëne en tandenborstels die daar het best aan bijdragen, heeft Zilveren Kruis kennis van mondzorg en toegang tot zorgdata. Samen kunnen wij een waardevollere impact maken en de gezondheidsverschillen in Nederland verkleinen.