“Corporate innovation is stakeholders managen tot je een zere keel krijgt”
Bodil Koppejan, Sustainable Innovation Consultant bij ABN AMRO, won met haar team alle awards tijdens de Partnership Verkiezing 2024. Hun project – een oogstverzekering die boeren helpt bij de overstap naar minder pesticiden – richtte zich op het verkleinen van het transitie-risico en het verbeteren van de bodemkwaliteit in Nederland. Een gesprek over leiderschap, doorzetten en de kracht van samen impact maken.
Waarom ik meedeed
“Ik was op zoek naar een manier om nog meer impact te maken binnen mijn werk, ik wilde mezelf uitdagen, leren hoe je een team leidt binnen een grote organisatie. De Partnership Academy trok me aan vanwege de combinatie van maatschappelijke ambitie en doenersmentaliteit.
Mijn neef deed jaren geleden mee met de Partnership Academy vanuit Rabobank. Hij had gewonnen en was razend enthousiast. Later zag ik een andere case, toevallig ook van een Rabobank-team, die maakte dat ik dacht: ‘dit wil ik ook’. Het gaf me het gevoel: impact maken op nationaal niveau is mogelijk. Het is hard werken, maar haalbaar.”
De lat hoog
“Als nieuw team besloten we meteen: We willen een inhoudelijk sterke case neerzetten én we willen winnen. Waar eerdere teams vaak sociale thema’s kozen, wilden wij juist een technischer onderwerp op klimaatgebied. Dat betekende veel uitzoekwerk en scherpe keuzes maken. Maar door die hoge ambitie konden we ook beter omgaan met tegenslagen onderweg. Het hielp ons om steeds weer de juiste wending te nemen.”
Leiderschap leer je onderweg
“Ik was team lead en nam mezelf voor: ik wil zorgen dat iedereen in zijn kracht komt. Maar in het begin maakte ik alle klassieke fouten: controleren, chasen – “Heb je dit al gedaan?” – en dan zelf dingen aanpassen. Dat zorgde alleen maar voor stress, bij mij én bij het team. Een belangrijke les voor mij was dat je mensen niet kunt managen zoals je een planning managet.
Mensen moet je meenemen, inspireren, vertrouwen geven. Dat was misschien wel mijn grootste persoonlijke groei in dit traject. Iets wat ik voor altijd meeneem in mijn verdere carrière.”
Van winnen naar doorpakken
“Na de finale zit je op een enorme high. Je hebt gewonnen, krijgt lof en aandacht. En dan… is het maandag. Geen trompetten, gewoon je inbox. Dat is het moment waarop het écht begint. Je hebt een plan, maar nu moet het werkelijkheid worden. Wij zijn binnen ABN doorgegaan met een kleiner team. Omdat we tijdens de Academy al veel hadden uitgewerkt, konden we snel schakelen. Dat gaf ons voorsprong.”
Interne ambassadeurs zijn goud waard
“Een van mijn grootste lessen: je hebt interne cheerleaders nodig. Mensen die jouw verhaal vertellen, die anderen enthousiasmeren, die net zo hard aan je project trekken als jij. Innovaties geïmplementeerd krijgen in grote corporates draait om stakeholders managen tot je een zere keel hebt – dat is hoe het werkt. Als je mensen om je heen aan boord krijgt, kun je versnellen. Zonder hen sta je snel stil.”
Waarom de Academy werkt
“De kracht van de Partnership Academy zit in de opbouw. Acht maanden lang werk je toe naar één concreet doel: een impactvolle businesscase. Elke maand is er een sessie die je verder helpt. Je leert door te doen.
De vaste rollen binnen het team zorgen voor structuur en eigenaarschap. En het niveau van begeleiding is hoog: je krijgt feedback van experts met uiteenlopende achtergronden. Dat houdt je scherp én helpt je om je idee vanuit meerdere perspectieven te versterken.”
Leren buiten je functie
“Wat ik persoonlijk heel waardevol vond, is hoeveel je leert buiten je vaste rol. Je ontwikkelt leiderschapsvaardigheden, leert navigeren door een grote organisatie, en bouwt een breed netwerk op – binnen én buiten je bedrijf.
Dat leer je niet in een standaardfunctie. Voor organisaties is dit een unieke manier om talent te laten groeien én om vernieuwende ideeën tot leven te brengen.”
Tot slot: innoveren doe je nooit alleen
“Wat ik iedereen zou willen meegeven: innovatie is geen solospel. Je hebt anderen nodig. Voor draagvlak, voor input, voor vertrouwen. Hetzelfde geldt voor duurzaamheid en maatschappelijke impact – het is een collectieve verantwoordelijkheid. Soms moet je tien ballonnen oplaten waarvan er maar één blijft vliegen. Maar dat ene idee kan wél het verschil maken. Je hebt mensen nodig om je heen die dat begrijpen en die samen met jou dat pad willen bewandelen.”